I Västbengalen blir 80 människor om året uppätna av tigrar.

Indien försöker rädda tigern från utrotning

I Indien avslutas på tisdagen första fasen av den största och mest vetenskapliga inventeringen hittills av den utrotningshotade tigern. Indiska regeringen har fått hård kritik för att den låtit tjuvjägare härja i stort sett fritt i många reservat, men nu verkar det finnas en större vilja att agera.

Tigerns vrål är ett blodisande ljud som blivit det sista många indier hört. Här i Västbengalen blir uppemot 80 människor om året uppätna av den bengaliska tigern.

Atanu Raha är tjänstemannen som ansvarar för att tigrarna bevaras i ett av Indiens viktigaste naturskyddsområden, träskdeltat Sunderbans, på gränsen mot Bangladesh.

Området finkammas
I dag avslutas första fasen i det som beskrivits som världens största folkräkning av den utrotningshotade bengaliska tigern. Med vetenskapliga metoder och med utomstående observatörer som vittnen, har det svårtillgängliga, 10 000 kvadratkilometer stora Sunderbans, finkammats efter tiger.

Atanu Raha vill ännu inte offentliggöra det exakta resultatet, men han säger att det är uppmuntrande. Tigerräknarna i Sunderbans har sett en tigermamma med ungar. De har sett många fotavtryck efter tiger, och än viktigare, gott om de djur som tigrarna gillar att äta.

Farligt jobb
Det är ett farligt jobb att räkna tigrar. Atanu Raha beskriver hur tigrarna i oländiga Sunderbans, till skillnad från andra reservat i Indien, inte fruktar människor, utan gärna inkluderar dem i sin diet.

Även om det alltså fortfarande verkar finnas tigrar kvar i Sunderbans, kanske ett par hundra, är läget värre på andra håll i Indien. I en del berömda reservat har alla tigrar slaktats av tjuvjägare i vad som beskrivits som en av de största naturskyddsskandalerna genom tiderna.

Först nu, under nye premiärministern Manmohan Singh, verkar regeringen i New Delhi börjat agera resolut för att försöka stoppa total utrotning av den bengaliska tigern. Experterna är oense om det redan är för sent.

Nils Horner, Kolkata
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".