Ikea satsar i norr

Inspirerande information från Ryssland och en annan känsla för avstånd fick Ikea-grundaren Ingvar Kamprad att driva igenom att ett nytt varuhus öppnas i Haparanda, trots motstånd från styrelsen. Invigningen sker om ett år.

-Vi sydsvenskar har en annan uppfattning om avstånd än vad de har däruppe. Vad jag hörde av borgmästaren i Haparanda så har vi redan flera bussar från Archangelsk som är fullbesatta för invigningsveckan i Haparanda. Sen har vi Rouvaniemi och andra tätbefolkade områden i Finlands som kommer, säger Ingvar Kamprad

Om ett år ska invigningen av det nordligaste Ikeavaruhuset ske. Ett beslut som Ingvar Kamprad drev igenom i strid med delar av sin styrelse. Men Kamprad har lärt i Ryssland att många är beredda att åka långt för att handla. Och har också kunnat använda argumenten om en allt bättre gränshandel. En handel som gynnats av kronans sämre värde i förhållande till euron. Kamprad tror också på norska kunder till Haparanda:

Läste i lokaltidning
-Jag läste i en norsk lokaltidning att nu har vi äntligen fått vårt eget Ikea i Nordnorge och det måste vara 30 - 40 mil från Nordnorge ner till Haparanda. Det är en helt annan uppfattning om avstånd däruppe, säger Ingvar Kamprad.

Ikeagrundaren har varit i Ryssland för att planera nya varuhus i Jekaterinenburg i Ural och i Nisjnij Novgorod vid Volga. Och för att övervaka den lokala produktionen av träprodukter. En produktion, som är tänkt att växa och också exporteras till varuhus i resten av världen.

Stora ambitioner
-Vi har väldigt stora ambitioner på tillverkningssidan här, har det blivit bättre. Det har blivit mycket bättre, men kvantiteten och antalet artiklar som inte är tillräckligt stort. Vi vill ha mycket större lokal leverans till våra ryska hus och av detta exportera en del till hela Ikeavärlden. Men det finns många komplikationer och tillstånd för råmaterial och allt som fördröjt utvecklingen, säger Ingvar Kamprad.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".