Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Psyke avgör läkeprocess vid brännskada

Hur stor eller djup brännskadan är har visat sig ha mindre betydelse för återhämtningen. Det är istället psykologiska faktorer som spelar stor roll i läkeprocessen.

Det visar ett pågående forskningsprojekt vid vid plastikkirurgen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Att drabbas av en svår brännskada är ett av de allvarligaste olycksfall som en människa kan råka ut för. Det är en extremt stressfull situation, där man också utsätts för en långvarig behandling med många smärtsamma omläggningar. Även efter olyckan påverkas man kanske av förändringar i utseendet, säger överläkare Morten Kildal som leder studien.

Påverkas olika
Det forskarna undrade var varför livet påverkades så lite för vissa brännskadepatienter, medan inget någonsin blev som förr för andra patienter.

Det handlar om hur sårbara vissa patienter är och hur stor motståndskraft man har, när svåra upplevelser drabbar en.

– När vi har följt upp dem som vårdats hos oss under lång tid har vi sett att storleken på brännskadan och brännskadans djup är en liten del av förklaringen till hur det går sedan. Det är helt andra saker som styr lika mycket. Det handlar om personligheten man har innan man råkar ut för skadan och hur man hanterar svåra situationer, det vi kallar cooping, säger Morten Kildal.

De senaste 20-30 åren har brännskadevården förbättrats avsevärt. Mer än 60 procent överlever också mycket svåra brännskador. Men frågan är hur det går sen.

Behöver mer stöd
Kan man identifiera vilka patienter, som behöver mer stöd och hjälp vore mycket vunnet, berättar Morten Kildal.

– De har en högre risk för att drabbas av svårigheter i återanpassningen. Därmed kan man vara uppmärksam på de individerna, så de inte blir sittande ensamma någonstans och utvecklar depression eller posttraumatisk stress, som ingen upptäcker, säger Morten Kildal.

Brännskadorna har släppt och sjukvården släpper greppet, men de har en depression som är lättbehandlad, enligt Morten Kildal.

Nu går forskarna vidare och försöker hitta fler faktorer, som kan vara avgörande för hur bra man läker kropp och själ efter något så genomgripande som en brännskada.

– Det vi hoppas på är att vi ska kunna mäta olika stresshormoner och titta på ärftligheten. Vi kan få en riskprofil på patienterna innan de åker från sjukhuset för att de ska kunna komma tillbaka till arbetet och kunna fungera med sin familj, säger överläkare Morten Kildal.  

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".