Proteststrejk i Haiti mot FN-insats

I Haiti strejkade under måndagen affärsidkare i protest mot våldet och FN-styrkornas passivitet. Chefen för FN:s insats i Haiti har dock lovat hårdare tag - även om det innebär att många oskyldiga kommer att drabbas.

Cité Soleil - Solstaden - är ett enormt slumområde i närheten av huvudstaden Port-au-Prince hamn som alltid varit en bastion för den förre presidenten Jean Bertrand Aristide.

Men sedan Aristide drevs bort i februari 2004 har de tidigare politiskt motiverade grupperna som kontrollerat området spårat ur. De flesta av de ägnar sig nu fram för allt åt kriminella aktiviteter och har de senaste månaderna genomfört en våg av kidnappningar.

Flera FN-soldater dödade
De drygt 7 000 FN-soldaterna, som har i uppgift att kontrollera säkerheten i landet, har hittills misslyckats med att få kontroll över Cité Soleil. De gånger de gått in i området har de snart drivits ut igen. Flera soldater har dödats, ännu fler sårats och de kriminella gängens självförtroende har bara ökat.

Det var i protest mot den här utvecklingen som Port-au-Prince handelskammare genomförde en strejk, en framgångsrik strejk där till och med de färggranna tap-tap-bussarna stod stilla.

Men det var också en de besuttnas strejk, de fattiga hade inte mycket med saken att göra - utom som offer.

Och de avgrundsdjupa sociala skillnaderna bidrar också till att banditgängen i Cité Soleil fortfarande kan uppfattas som en slags Robin Hood som agerar till försvar för den bortdrivne Aristide, som många fattiga fortfarande betraktar som en hjälte.

Val i februari
Cité Soleil är därför också ett exempel på svårigheterna att genomföra trovärdiga val i Haiti. Nu har i alla fall valmyndigheten, efter att ha skjutit upp valet fyra gånger, beslutat att det ska hållas den sjunde februari.

Och FN:s civile chef, chilenaren Juan Gabriel Valdes, har lovat att FN-styrkorna innan dess ska ta kontroll över Cité Soleil.

– Förmodligen kommer oskyldiga civila att drabbas, men vi måste ta över kontrollen - det är Haitis enda chans, säger Valdes.

                                                 Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".