Fortsatt presstöd till mindre tidningar

Staten kommer att fortsätta att betala en halv miljard kronor i form av presstöd till mindre tidningar för att de ska överleva och kunna delas ut direkt i brevlådan. Presstödskommittén föreslår bara små förändringar av dagens system.

Mats Johansson, som företräder moderaterna i kommittén, är kritisk.

– Det är mycket pengar, en halv miljard som man kan använda till annat. Dessutom är det principiellt orättvist att vissa tidningar ska betala till andra. Det verkar inte heller som stödet har varit särskilt effektivt, flera av de tidningar som fått mycket pengar genom åren har ju lagts ned och på den vägen kommer det fortsätta, säger han.

Utredningen tycker systemet ska behållas
Mats Johansson var tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och är tillsammans med tidigare kulturministern och folkpartisten Birgit Friggebo kritisk till att presstödskommitténs majoritet inte vill dra ner på presstödet.

I år uppgår det till 507 miljoner kronor och större delen är driftsstöd till dagstidningar som har en större konkurrent i området. Dessutom finns ett stöd till tidningar som har gemensam utdelning.

Majoriteten av utredningen, som snart offentliggörs, tycker att systemet i stora drag ska ligga kvar. Det behövs för att behålla en varierad dagspress.

Men Johansson och Friggebo tycker i en debattartikel i Dagens Nyheter att det är slöseri med skattemedel.

Tycker stödbehovet är litet
En rad tidningar har lagts ner trots stödet, samtidigt som mycket av debatten flyttats från tidningarnas partimärkta ledarsidor till fristående kolumnister.

Att exempelvis moderata och vinstrika Norrköpings Tidningar tagit över socialdemokratiska Folkbladet, visar att behovet av stöd nu är ännu lägre.

– Det är ett argument mot att fortsätta med stödet, när stora vinstrika borgerliga koncerner köper upp sina socialdemokratiska konkurrenter, säger Mats Johansson, moderat ledamot av presstödskommittén.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".