Ökad vaksamhet mot fågelinfluensa i EU

Inom EU diskuteras situationen för fågelinfluensa vid flera möten den här veckan. Det råder ökad beredskap, men smittskyddsläget för Europas del är än så länge oförändrat.

På onsdagen pågår ett möte i veterinärkommittén i Bryssel. På torsdag träffas EU:s kommitté för hälsosäkerhet och experter från Världshälsoorganisationen, WHO, i Luxemburg. De kommer då att diskutera den senaste utvecklingen av fågelinfluensa i Turkiet.

Just nu får ett trettiotal människor i Turkiet behandling för misstänkt fågelinfluensa. WHO har en grupp experter i Turkiet, som kommer att rapportera om läget vid mötet på torsdag.

Diskussionen i Luxemburg kommer att röra dels vilka åtgärder som görs för att hejda smittan i Turkiet, dels om vad EU ska göra de närmaste månaderna.

Bistå Turkiet
För EU:s del handlar det i stor utsträckning om att bistå Turkiet i arbetet med att hantera fågelinfluensan. Sedan tidigare gäller redan att inga levande fjäderfän eller fågelkött får exporteras från Turkiet till EU.

Än så länge finns det ingenting som tyder på annat än att de människor som har smittats av fågelinfluensa har haft kontakt med sjuka tamfåglar. Det har inte smittat från människa till människa.

Under januari ska man inom EU fastställa ett provtagningsprogram för vilda fåglar inför flyttfågelsäsongen i vår.

I Sverige har man under 2005 tagit prover på omkring 2 500 vilda fåglar. Tio procent av andfåglarna har burit på ett milt fågelinfluensavirus och det är inte något ovanligt.

Inga smittade fåglar
Hittills har man inte hittat någon vild fågel i Europa med den mest aggressiva formen av viruset, enligt Ulla Carlsson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Under våren kommer ett par fågelstationer att göra provtagningar på flyttfåglar. Knappast några flyttfåglar finns för närvarande i det drabbade området i Turkiet. De övervintrar i södra delen av landet.

Det råder alltså ökad vaksamhet och beredskap. Men enligt experterna är smittskyddsläget för Europas del än så länge ganska oförändrat.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".