1 av 2
Satellitfoto på den öppnade kärnanläggningen i Natanz.
2 av 2
Klicka för Irankarta.

Iran återupptar sin kärnforskning

Iran utmanar omvärlden och återupptar sin forskning kring kärnbränsle. Minst en förseglad forskningsanläggning öppnades på tisdagen. Väst misstänker att Irans mål är att skaffa kärnvapen och Iran riskerar nu att bli utsatt för sanktioner från FN:s säkerhetsråd.

Iran försäkrar att syftet med den nukleära forskning som nu återupptas bara är att förse landet med kärnkraft. Och att det enbart är fråga om forskning och inget annat som till exempel tillverkning av kärnbränsle eller kärnladdningar.

Men enligt chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA Mohammed elBaradei handlar det inte bara om forskning. Han meddelade sin styrelse på tisdagen att Irans plan är att anrika åtminstone små mängder av uran, vilket kan ses som ett steg på vägen till kärnvapen.

Till skillnad från den hittills enda kärnvapenmakten i Mellanöstern, Israel, har Iran skrivit på ickespridningsavtalet och får alltså inte skaffa kärnvapen. Men många i väst misstänker ändå att det är just det landet sysslar med och man vet att Iran har ägnat sig åt hemlig nukleär forskning i minst 18 år.

Dagens besked att kärnforskningen nu återupptas har väckt kraftiga protester i väst. EU som länge har förhandlat med Iran om att stoppa landets kärnprogram kallar det för en kränkning av det så kallade Parisavtalet om att avstå från känslig nukleär verksamhet. Och USA:s ambassadör vid atomenergiorganet säger att Iran visar förakt för den internationella oron över landets kärnprogram.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".