Blair påverkar gatubilden.

Respekt ska bryta vandalisering och bråk

Den brittiska regeringen la på tisdagen fram en plan för hur man ska försöka få bukt med stök, bus och vandalisering för att skapa vad man kallar mer respekt människor emellan. Bland åtgärderna finns att föräldrar till stökiga barn ska kunna åläggas att gå föräldrakurser.

– Respekt handlar om den hänsyn vi är skyldiga andra, plikten vi har att respektera varandras rättigheter, sade premiärminister Tony Blair när han lade fram den nya handlingsplanen i ett tal på tisdagen.

Den brittiska regeringens plan för respekt handlar om att låta den laglydiga majoriteten i samhället återerövra gator och bostadsområden.

Åtgärder mot det som här kallas asocialt beteende, det vill säga allt från vandalisering till hotfulla ungdomsgäng, störande grannar och systematiskt skolk, har varit en hörnsten i regeringen Blairs politik ända sen den tillträdde. Nu tar regeringen ännu ett steg

Både krav och stöd
Problemfamiljer ska både utsättas för mer tryck och ges mer stöd. Stökiga barns föräldrar ska bland annat kunna åläggas att gå på föräldrakurser och en ny föräldraakademi ska inrättas för utbildning av socialarbetare och andra som ska hjälpa problemfamiljer.

Polis och kommuner ska tvingas hålla öppna möten där allmänheten kan ställa krav på dem.

Ändra attityder
Vad regeringen är ute efter på längre sikt är inget mindre än en kultur- och attitydförändring i samhället.

Det är ett arv som premiärminister Tony Blair vill lämna efter sig.

Han har gjort ”respekt” till ett nyckelord för sin tredje och sista mandatperiod.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".