Lag kan ge ersättning för teleavbrott

Nu kan det även bli aktuellt med en lagstiftning om ersättning till telekunder som drabbas av långa teleavbrott. Det beskedet gav infrastrukturminister Ulrica Messing på tisdagen i samband med ett besök i Alvesta i Småland.

– Teleoperatörerna har gemensamt lovat att återkomma med ett förslag om ett slags konsumentrådgivning där de ska ha enhetliga regler och enhetliga ersättningsnivåer. Kan de inte presentera ett sådant enhetligt förslag för mig senast månadsskiftet februari-mars är jag beredd att arbeta vidare med en lagstiftning, säger Ulrica Messing.

Lantbrukaren Ulla-Britt Holmberg från Högagärde utanför Urshult som har drabbats hårt av teleavbrott efter stormen Gudrun tycker att det är hög tid att kraven på telebolagen skärps.

– Jag anser att det är en nödvändighet för det är en flathet som man har uppvisat från regeringens sida genom att inte ställa krav. Det gör oss som bor på landsbygden och lever i verkligheten förtvivlade, vansinniga och mycket, mycket upprörda, säger hon.

Men Telias vd Marie Ehrling ser ingen anledning till att det ska behövas en lagstiftning.

– Jag tror inte att detta med lagstadgad rätt till saker och ting är lösnigen. Telia Sonera är ett företag som gör allt för sina kunder. Vi ger redan ersättning till bvår akunder. Jag tycker inte att det behövs någon lagstiftning kring det, säger hon.

Lena Gustavsson, SR Kronoberg
lena.gustavsson@sr.se

Angela Wiese, SR Kronoberg
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".