Telefonkort håller inte vad de lovar

Förbetalda telefonkort som används för lågprissamtal till utlandet håller inte vad de lovar. Ofta innehåller de mindre samtalstid än vad kunden har betalt för. Det visar en ny undersökning från Post & Telestyrelsen.

23 procent av kunderna uppger dessutom att korten fungerar dåligt och ibland inte alls.

Konsumentvägledare Claes Löfström i Kista i Stockholm har fått ta emot många klagomål.

– De räknar med att ringa 50 minuter till ett visst land eller ett visst område och de får kanske ut 20 eller 30 minuter.

Post- och telestyrelsen ökar trycket
I kiosker runt om i landet säljs telefonkorten. Kort som ger kunden möjlighet att ringa utomlands till en låg kostnad. Det finns flera aktörer på marknaden och priserna på korten varierar.

Mattias Grafström på Post- och Telestyrelsen säger till Ekot att andelen missnöjda kunder i undersökningen är anmärkningsvärt hög och man kommer nu öka trycket på de utländska operatörerna för att på sikt förbättra villkoren och underlätta för konsumenterna.

”Giltighetstiden är felaktig”
En som haft problem med sina telefonkort är Moos Berhane. Han använder korten för att ringa billigt till sina släktingar i Eritrea. Han menar att det är mer än utebliven samtalstid som irriterar.

– På de flesta kort står det giltighetstid, det är i verkligenheten en månad max trots att det står tre månader på kortet, säger han.

Men om man känner sig lurad, vilken hjälp kan man få?

– Man bör tala med handlaren och kontrollera hur mycket enheter du får eller hur många minuter du ska ringa, be att få ett skriftligt avtal där det står hur många minuter det här kortet gäller.

– Det andra probelemt är att det är för lågt belopp och svårt med bevisbördan så vi kan inte få det prövat hos allmänna reklmationsnämnden, säger konsumentvägledare Claes Löfström.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".