Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utlandsfödda rädda för svensk trafik

Trafiken skrämmer en del.

Många invandrare är rädda för att ge sig ut i den svenska trafiken. Betydligt färre utlandsfödda än infödda svenskar har körkort, bil eller cykel. Det visar en omfattande undersökning om utlandsföddas trafikvanor.

– Det handlar mycket om ekonomi. Man har inte de ekonomiska tillgångarna när man är nyanländ till Sverige. Man har inte möjligheterna att äga en bil, man har inte möjlighet att ta ett körkort, och så finns det språksvårigheter. Speciellt gäller det kvinnorna. Man blir mer begränsad och måste förlita sig på kollektivtrafiken eller sin man, säger Susanne Gustafsson som är forskare vid Väg och transportforskningsinstitutet, VTI. Undersökningen presenteras vid en trafikkonferens i Linköping på onsdagen.

Enligt den officiella statistik som forskarna på VTI har gått igenom har bara drygt hälften av de utlandsfödda i Sverige idag körkort mot 80 procent av personer födda i Sverige. Skillanden syns också när det gäller bilägandet.

Ekonomi en orsak
Orsaken är troligen i första hand ekonomisk. Drygt 3 200 personer som läser svenska för invandrare svarat på en enkät om sina trafikvanor, och där uppger 58 prcent att det är för dyrt ta körkort. Många tycker att språket är ett problem eller att de inte råd med bil.

Men enkäten visar också att bara knappt två av tre kvinnor som svarat kan cykla, även om många skulle vilja kunna. Samtidigt uppger många att de känner sig otrygga i trafiken eller när de åker kolketivt. Fyra av tio är rädda i mrökret och av dem som kom från Asien svarade 20 procent att de överhuvudtaget inte går ut när det är mörkt.

– Ingen ska behöva vara otrygg. Man ska kunna vistas ute även på kvällstid, säger Susanne Gustafsson.

Vad tycker du att man ska göra för att förbättra möjligheterna att röra sig för de utlandsfödda?

– Det viktiga är att man har lyft problematiken och försöker se hur det ser ut.

Vill lära sig mer
Bland de utlandsfödda är det en klar majoritet som själva anser att de behöver lära sig mer om den svenska trafiken. Forskarna på VTI efterlyser mer av de intitaiv som tagit på flera håll, med till exempel cykelkuser för kvinnor eller annan riktad trafikutbildning.

– Man kan vistas här i landet länge innan det händer något, så myndigheterna måste lyfta den här frågan med hur man ska integrera och sprida kunskap om hur man uppför sig i trafiken och de trafikregler vi har här. Kan man bygga ett samhälle som passar alla de utlandsfödda passar det också för oss andra, säger Susanne Gustafsson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.s

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".