Svenskt beslut bakom rumänsk skandal

Rumäniens premiärminister kritiserar sitt hemland för korruption och ineffektivitet inom rättsväsendet, vilket kan försena Rumäniens medlemskap i EU. En viktig roll i den rumänska debatten spelar Sverige och en nyligen stoppad svensk avvisning av en brottsmisstänkt pedofil.

De skräder inte orden, varken Rumäniens premiärminister Calin Popescu Tariceanu eller justitieministern Monica Macovei: Chansen att bli medlem i EU nästa år minskas, domar måste falla i korruptionsmål på hög nivå, de skyldiga inom domstolsväsendet måste straffas, vi betraktas inte som en rättsstat. Så säger Rumäniens högsta politiska ledare.

Korrupt rättsväsende
Bakgrunden är det rumänska rättsväsendets bristande förmåga att hantera fallet med en 53-årig yogalärare som misstänks för pedofili och människohandel.

I måndags beviljades den rumänske yogaläraren permanent uppehållstillstånd i Sverige. Den svenska utlänningsnämnden anser att mannen skulle riskera förföljelse i Rumänien och att han inte skulle få en rättvis rättegång i sitt hemland.

Det faktum att en brottsmisstänkt pedofil tillåts stanna i Sverige upprör inte de rumänska toppolitikerna utan upprördheten beror på det sega och korrupta rättsväsendet i det snart förment EU-mogna landet.

Rättvisan fungerar inte
– Om yogaläraren beviljas politisk asyl i Sverige eftersom hans grundläggande rättigheter inte respekteras här i Rumänien är det ett bevis på att rättvisan inte fungerar här, sade Rumäniens premiärminister.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".