Ams förlänger lyckat invandrarprojekt

Ams-projektet med extra stöd till arbetslösa invandrare missade sitt mål 2004, men förra året gick det bättre. 2005 var målet att få in närmare 6 000 invandrare på arbetsplatsintroduktion och det lyckades till 83 procent. Nu förlängs projektet, som egentligen skulle ha avslutats vid årsskiftet.

– Jag tycker att det är ett bra resultat. Det är möjligt att målet är lite ambitiöst satt med tanke på de svårigheter som ändå finns på arbetsmarknaden just för den här gruppen arbetssökande, säger den ansvarige på Ams, Torbjörn Wallin.

De som omfattas av det här försöket är invandrare som har utbildning eller yrkeserfarenhet men som ändå är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa.

Utvalda kommuner
Invandrare har ju många gånger större svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, bland annat för att de saknar ett eget kontaktnät och att det finns ett motstånd bland en del arbetsgivare att kalla personer med främmande namn till anställningsintervjuer.

Men i det tjugotal kommuner som ingår i Ams försök finns nu speciella arbetsförmedlare som ska hjälpa till att leta rätt på arbetsgivare kan tänka sig att anställa de här invandrarna.

Arbetsförmedlarna finns också med som stöd under den första anställningstiden och resultatet är bättre än för många andra arbetsmarknadspolitiska program.

Varannan fick jobb
Tre månader efter programmets slut har 61 procent av deltagarna jobb.

– Försöket visar ju att om arbetsförmedlarna får möjlighet att fokusera på att hjälpa den arbetssökande till att hitta fram till arbetsgivaren och komma fram till en anställningsintervju till exempel, då ger det resultat, säger Torbjörn Wallin.

Det här försöket kostar 138 miljoner kronor per år och skulle egentligen ha avslutats vid årsskiftet men har förlängts och ska fortsätta även hela 2006. Sedan är det upp till regeringen att besluta om det här speciella stödet till arbetslösa invandrare blir en permanent del av Ams arbetsmarknadspolitiska insatser.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".