En del fångar har hållits fyra år på Guantánamo.

Nya anklagelser mot USA om tortyr

Människorättsorganisationen Amnesty International publicerar nu nya uppgifter om tortyr och andra övergrepp mot fångar på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba. Vittnesmålen gäller bland annat sexuella övergrepp och misshandel.

Det är idag, den 11 januari, precis fyra år sedan USA tog dem första fångarna i det man kallar för ”kriget mot terrorismen” till Guantánamobasen på Kuba. För att återigen uppmärksamma hur fångarna behandlas, kommer Amnesty International med en ny rapport med grova anklagelser mot USA, om hur landet använder tortyr.

De tre nya vittnesmålen från Amnesty liknar flera av de berättelser som fångar som har släppts från Guantanamo tidigare har gett, bland annat svensken Mehdi Ghezali.

”Frige eller åtala”
En fånge som kom till basen för fyra år sedan, efter att ha gripits i Afghanistan, berättar om upprepad misshandel, om sexuella övergrepp, långa perioder i total isolering, och om hur militären ska ha hotat hans familj.

Amnesty uppmanar i rapporten världens länder att sätta ytterligare press på USA att antingen frige fångarna eller åtala dom. Amnesty kräver också att fängelset på Guantánamo stängs, och att tortyranklagelserna utreds.

Just nu sitter runt 500 fångar på Guantánamo, bara nio har formellt anklagats för något brott.

Bara två rättegångar
Senare på onsdagen återupptas militärrättegångarna mot två fångar. Den ena är anklagad för att ha varit vakt hos Usama bin Ladin, den andre, en 19-åring från Kanada, som bara var 15 år gammal när han greps, är åtalad för att ha dödat en militärsjukvårdare.

Rättegångarna som har underkänts av både människorättsorganisationer och av jurister har kantats av politiska och juridiska tvister. USA:s civila rättssystem har stoppat alla rättegångar utom de två som nu pågår i väntan på att USA:s Högsta domstol senare i vår ska avgöra om president Bush hade rätt att införa de kontroversiella militärrättegångarna eller inte.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".