Aktieägarna sa ja till nyemission

Ericssons extra bolagsstämma har sagt ja till den nyemission om 30 miljarder kronor som styrelsen föreslagit. Det blir den största nyemissionen av aktier i svensk affärshistoria. Men många små aktieägare var missnöjda med att behöva skjuta till nya pengar.
Många av de små aktieägarna i Ericsson var missnöjda med att det är de som ska stå för den största delen av de 30 miljarder kronor som Ericsson försöker få in. Flera klara nej-röster hördes när den extra bolagsstämman skulle besluta om att tillåta en nyemission. Men det var nej för de som inte ha makten. Wallenbergsfären och storägaren Industrivärden som har 80 procent av rösterna sa ja och det räckte. Nu ska styrelseordförande Michael Treschow ut och sälja emissionen till aktieägarna. –Det är väl inte första gången vi tvingats sälja saker. Vi får hoppas att vi lyckas med det, sa Michael Treschow När man kan teckna sig för nya aktier är ännu inte klart. Ericsson hoppas att hela emissionen ska vara klar senast de sista september. Vad det kommer att kosta kommer att bero på aktiekursen men priset bör ligga cirka 20 procent under den aktiekurs som gäller då. Idag skulle emissionskursen bli mellan mellan 15 och 17 kronor. Men Ericssons vd Kurt Hellström säger att han fått positivt bemötande från investerare: –De delar vår bedömning att det här en tillväxtmarknad som befinner sig i ett turbulent skede och att vi står relativt dett starka i den här branschen. Alla har problem och vi har jätteproblem, men relativt sett tror de att vi kommer ut ur det här förstärkt.
Therese Larsson, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".