FOI varnar för ökat svenskt beroende av rysk energi

I går röstade Ukrainas parlament för att avskeda regeringen på grund av det avtal som tecknats med Ryssland om gasleveranser. Gaskonfliken mellan Ukraina och Ryssland kan komma att upprepas. Det menar Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i en ny rapport och varnar samtidigt för det ökande svenska beroendet av rysk energi.

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har tidigare varnat för att Ryssland använder sin energiexport för politiska syften. I och med gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina har frågan aktualiserats igen.

Ökad oljeimport från Ryssland
På bara några år har den svenska oljeimporten från Ryssland ökat från en andel på ungefär 5 procent til 27 procent av den totala oljeimporten. Ryssland är Sveriges näst största oljeleverantör och andelen fortsätter att öka.

Idag importerar inte Sverige någon naturgas från Ryssland men diskussioner förs.

Beroendet av rysk energi kan också komma att skapa spänningar mellan Sverige och andra medlemsländer inom EU varnar Robert Larsson.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".