Gävleborg vill bli it-branschens testområde

Sverige ska få ett särskilt område där man kan testa olika IT-produkter och IT-tjänster. Det är Gävleborg som hoppas bli för it-branschen vad Arjeplog är för bilindustrin.

Sammanlagt 15 miljoner kronor ska Gävleborg få av regeringen för den kommande treårsperioden

I Sandvikens kommun pågår nu arbetet för fullt - bland annat med utvecklandet av teknik för att hjälpa gamla och handikappade att lättare klara ett liv hemma. Det berättar arbetsterapeuten Irja Forsberg.

Hon visar några av funktionerna i den träningslägenhet som just nu håller på att färdigställas i Sandviken.

Larm om plattan blir varm
Hittills finns det larm som piper om till exempel kylen lämnas öppen, om plattan blir överhettad, om fönstret är öppet samt ett rörelselarm i sängen.

Dels för att den boende själv ska få hjälp, dels så att andra - vuxna barn i en annan stad till exempel - via en logglista i datorn ska kunna kolla till exempel om deras mamma eller pappa har låst om sig eller om dom överhuvudtaget har rört sig i lägenheten dom senaste timmarna.

15 miljoner under tre år
Stefan Hedin är socialdemokratiskt kommunalråd i Sandviken och en av dom som sitter med i den styrgrupp som just nu håller på att bygga upp det som kallas Testbädd Gävleborg, men som ska komma alla svenskar till del.

Sammanlagt har man fått 15 miljoner kronor från regeringen för den kommande treårsperioden för att stödja projekt som stimulerar It-utvecklingen i regionen.

Testlägenheten är en del - den andra delen handlar om att bygga upp ett kontaktnät med flera tusen privatpersoner som ska testa användarvänligheten av olika program och it-produkter, via olika uppkopplingarr - bredband, modem, eller adsl.

Och med hjälp av dom ska företag från hela landet - ja hela världen - kunna testa användarvänligheten på sin produkt eller tjänst i verkligheten - innan den kommer ut på marknaden.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".