Polisen underkänner utredning om hedersmord

Rikskriminalpolisens kritik mot polisens utredning av en ung kurdisk kvinnas död i Eskilstuna förra våren är mycket hård. I det yttrande som Eskilstunapolisen fick idag framgår det att utredningen inte alls undersökt vad som hänt tiden före dödsfallet.
Den unga kurdiska kvinnan hittades död i sitt hem förra våren – och enligt polisen var det ett självmord. Men den döda kvinnans fästman drev fallet vidare då han inte tror att det rör sig om ett självmord. Rikskriminalen fick till uppgift att se över utredningen och de har nu yttrat sig till Eskilstunapolisen. Familjen såg sin heder kränkt Rikskriminalen skriver att det framgår i utredningen att kvinnan kan ha gjort flera allvarliga överträdelser mot det som släkten uppfattat sin heder, vilket normalt inte är godtagbart av kulturella skäl, enligt yttrandet. Förhållande med en svensk man Kvinnan ska också ha lämnat sin man utan för familjen giltiga skäl. Dessutom har hon haft ett förhållande med en svensk man och det ser släkten som en katastrof, menar rikskriminalen. Flera glömda områden Dessutom konstaterar de att det är många områden som inte berörts i utredningen – områden som är mycket relevanta i sammanhanget. I sin slutsats skriver kriminalinspektör Kicki Åhré Älgamo och kriminalkommisarie Hans Ölvebro på Rikskriminalpolisen att ''det som framkommit i dödsfallsutredningen är inte ett tillräckligt underlag för att kunna utesluta brott, ett så kallat hedersmord''.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista