Estoniaanhöriga förbereder ny rättsprocess

Anhöriga till offren i Estoniakatastrofen bildar nu en ny förening för att kunna delta i den kommande processen i Paris mot de ansvariga för passagerarfärjan. Fransk domstol har gett klartecken till en rättslig prövning av olyckan, där 852 människor omkom.
De anhöriga kallar sin förening Estonia Litigation Association, dvs Estonias processförening. Enligt Henning Witte, som blir föreningens juridiska ombud i Sverige, kan processen i Paris snart vara igång. Initiativ från Estland Henning Witte var tidigare juridiskt ombud för Estoniaanhöriga, men drog sig tillbaka 1999. Nu har ett drygt hundratal anhöriga bett honom vara deras ombud igen. Föreningen Estonian Litigation Association, Estonias processförening, har bildats på initiativ av en estländska, som heter Helje Kaskel, och en svenska, som heter Elisatbet Nilsson. Klartecken för ny process Som Ekot har rapporterat tidigare har en domstol i Paris gett klartecken för en rättslig prövning av ansvaret för Estoniakatastrofen. Henning Witte ska samarbeta med advokaten Eric Schmill och hans avdokatbyrå i Paris för att lägga upp processen lämpligt sätt. Nya utredningar Enligt Witte ska kostnaderna för de omfattande utredningar, som kommer att behövas att läggas på de stämda företagen, det tyska Meyervarvet, som byggde Estonia, och klassningssällskapet Bureau Veritas, som hade ansvar för att passagerarfärjan Estonia uppfyllde alla sjösäkerhetsbestämmelser. Sjöfartsverket stäms också Även det svenska sjöfartsverket kommer att stämmas i Paris, enligt Henning Witte. Han hoppas att processen ska ge större klarhet om vad som verkligen hände när Estonia sjönk 1994 så att de anhöriga åtminstone kan få ett skadestånd.
Erik Ridderstolpe, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista