Det finns fortfarande hinder i relationen mellan Ryssland och Ukraina.

Kaos hotar Ukraina efter regeringskris

Kaos och instabilitet hotar i Ukraina efter parlamentets beslut att rösta bort regeringen. Det saknas regelverk för hur situationen ska lösas.

På onsdagen mötte president Viktor Jusjtjenko Rysslands Vladimir Putin i Kazakstan för första gången sedan gaskonflikten.

– Vi har gått genom en svår period, men är på väg ut den. Det svåraste hindret i våra relationer har vi kommit över, sa den ukrainske presidenten Viktor Jusjtjenko i sitt första möte med president Vladimir Putin efter gaskonflikten.

Fler hinder
Men att döma av Putins ansiktsuttryck och det han sa finns det fler hinder för Ryssland i relationen till Ukraina.

– Förutom energiproblemen som vi löste på ett bra sätt för båda parter finns en rad omfattande olösta problem inom politik, vetenskap och mellanfolkligt, sa Putin.

Jusjtjenko som skakas av en politisk kris sedan parlamentet avskedat den premiärminister han valt såg inte särskilt glad ut under mötet.

Politisk limbo
I Kiev råder en form av politisk limbo. Parlamentet har sedan årsskiftet rätt att avskeda regering och premiärminister, men kan inte tillsätta ersättare. För dessa författningsändringar har inte röstats igenom än.

Så Jurij Jesjanurov hävdar att han fortfarande är premiärminister och ingen av ministrarna i hans regering har lämnat in sitt avsked.

Jusjtjenko anklagade parlamentet för att försöka destabilisera landet och sakna ansvar. Han vill dra frågan till författningsdomstolen, men den fungerar inte eftersom de domare Jusjtjenko föreslagit dit underkänts tidigare av parlamentet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".