Frivilligt ta bort namn på ansökningar

Regeringens utredare Tanja Linderborg uppmanar den offentliga sektorn att satsa på anonyma jobbansökningar för att fler personer med annan bakgrund än befolkningsmajoriteten ska få jobb. Det ska minska problemet med att invandrare inte kallas till anställningsintervjuer.

– Även om arbetssökande med utländsk bakgrund har väl så god kompetens har de svårt att få jobben. Baksidan av det är att staten och offentliga arbetsgivare inte når den kompetens och effektivitetsnivå, som man borde komma upp till. Man riskerar också att förlora i förtroende och legitimitet. Det ligger ett egenvärde i att arbetslivet och särskilt den offentliga sektorn speglar befolkningens sammansättning, säger utredaren Tanja Linderborg.

Det är väl omvittnat att invandrare har svårt att få jobb som motsvarar deras kvalifikationer.

Det finns en utbredd uppfattning om att arbetsgivare i första hand plockar ut ansökningar med svenskklingande namn ur högen av ansökningar.

Anonyma ansökningar
Anonymitetsutredningen vill lösa det genom att arbetsgivaren ska tillämpa en urvalsprocess där de bara får veta vilka kvalifikationer de jobbsökande har, inte deras kön, ålder eller etniska bakgrund innan de sökande kallas till anställningsintervju.

Det ska heller inte gå att skicka med ett personligt brev i det första skedet av rekryteringsprocessen.

Först vid anställningsintervjun får de rekryteringsansvariga veta hur kandidaterna ser ut och vad de heter.

På så sätt vill utredningen säkerställa att personer med en annan bakgrund än svensk, eller för den delen också kön och ålder, inte ska spela någon roll.

Första steg
Utredaren är väl medveten om att det här inte löser alla problem. Fördomar kan påverka senare under och efter anställningsintervjun och processen med personliga intryck och referenser tar vid.

Utredaren ser det dock som ett första steg att mot att åstadkomma att andelen anställda med utländsk bakgrund inom offentlig sektor kan öka och motsvara andelen i befolkningen.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".