Ingenjörsfack startar egen jobbförmedling

Civilingenjörsförbundet satsar nu extra resurser för att hjälpa sina arbetslösa medlemmar tillbaka ut i arbetslivet. Tillsammans med finanskoncernen Salus Ansvar och bemanningsföretaget Manpower startar man under våren en jobb- och karriärförmedling.

Civilingenjörsförbundets pilotprojekt pågår till augusti och omfattar 200 medlemmar som på olika sätt kommer att få hjälp och personligt stöd för att lättare finna ett nytt jobb.

– Projektet ska ses som ett komplement till arbetsförmedlingens verksamhet. Det ska försöka stödja och uppmuntra våra arbetslösa medlemmar att försöka hitta nya jobb, säger Richard Malmborg, förbundsdirektör på Civilingenjörsförbundet.

Varför räcker inte arbetsförmedlingen till?

– Jag vill inte påstå att den inte räcker till. Jag tror det handlar mer om prioriteringar och ambitioner. Det här är ingen reaktion mot arbetsförmedlingens sätt att arbeta. Det är bara det att vi tror att vi kan göra det här bättre, säger Malmborg.

Tendens är ju att det ska lätta på arbetsmarknaden. Varför drar ni igång det här nu?

– Trots att arbetsmarknaden lättar tror jag att våra medlemmar ändå behöver hjälp att hitta jobb, relevanta ingenjörsjobb. Det är inte vilka jobb som helst, utan jobb som passar medlemmarna, säger Richard Malmborg, förbundsdirektör på Civilingenjörsförbundet.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".