Ams: Färre varsel men fler arbetslösa ungdomar

Trots att konjunkturen förbättras ligger arbetslösheten kvar på en hög nivå, visar Ams statistik för december. Höstens positiva trend med allt fler lediga platser hos arbetsförmedlingarna har förstärkts.

- Vi har sett under hösten att det har ökat successivt och den sista månadssiffran är den starkaste. Företagens orderböcker är bättre, man kanske inte kan effektivisera så långt längre och man anställer då i större utsträckning, säger Ams-chefen Bo Bylund.

Men samtidigt sjunker inte arbetslöshetstalen?

- Nej, det beror på flera saker. Dels har efterfrågan varit svag på att anställa ny arbetskraft och dessutom är det så att när efterfrågan ökar så ökar också antalet som söker sig ut på arbetsmarknaden. Utbudet av arbetskraft ökar också då och det är i sig positivt men det innebär att konkurrensen om de lediga jobben ökar och det betyder att det är svårare att få ner den öppna arbetslösheten, säger Bo Bylund.

Den öppna arbetslösheten var i december 5,5 procent och tillsammans med antalet individer i arbetsmarknadspolitiska program stod 8,3 procent av arbetskraften utanför den ordinarie arbetsmarknaden, siffror som ligger på samma nivå som för ett år sen.

Antalet lediga platser på arbetsförmedlingarna har ökat med 45 procent på ett år. Antalet varsel om uppsägning har minskat med 24 procent.

De branscher som går bäst just nu är bygg- och it-konsultbranscherna. För ungdomarna syns dock ingen ljusning ännu, där har arbetslösheten istället ökat, inte minst långtidsarbetslösheten.

- Ännu ser vi inte riktigt en positiv utveckling för ungdomarna. Vi vet att när efterfrågan på arbetskraft ökar, så brukar ungdomarna gynnas av detta och snabbare komma ut i jobben än andra grupper. Förhoppningen är att vi ska se en förbättring av ungdomarnas situation. De ungdomar som har sämst utbildningsbakgrund har ett tufft läge, avslutar Bo Bylund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".