Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar stort problem för ungas idrottsledare

Idrottsledarnas största problem är föräldrarna. Det kommer idrottsforskaren Karin Redelius fram till i sin doktorsavhandling, som hon lägger fram på fredagen. Hon har intervjuat 525 idrottsledare om deras syn på sin roll. Och det som förvånade henne mest var just ledarnas problem med föräldrarnas agerande i samband med träningen.
Ekot har besökt en vanlig match i St Erikscupen, Stockholms Fotbollförbunds seriespel för barn från 10 års ålder. Det står ett femtontal föräldrar runt plan. En del skriker ideliga uppmaningar om hur barnen ska spela. Och just föräldraengagemanget är svårt att handskas med för många av idrottsledarna inom idrotterna basket, fotboll, golf, gymnastik, ridsport och simning, som ingått i doktorsavhandlingen. Träningen mer än en lek Att föräldrar i dag lägger ner så mycket tid på sina barns idrottande, menar Karin Redelius beror på att barnens träning betyder mycket mer än en lek. Idrottandet ingår i ''projektet Det goda föräldraskapet'', säger hon. Viktigt att vinna Idrottsledarna säger sig prioritera leken, men synar man träningarna finns inte mycket lek med i dagens barnidrott. Vilket understryks av systemet med seriespel, tabeller och skytteligor. Att vinna är viktigt. Diskussion om seriespel Det pågår en diskussion ínom idrotten om att strunta i seriespelet i de yngre åldrarna, men det är bara Svenska Innebandyförbundet, som har beslutat sig för att göra det. Och anledningen är, enligt gerneralsekreteraren i förbundet Tomas Eriksson, att man vill stoppa resultathetsen. Tomas Eriksson anser att idrotten inte tar sitt fulla ansvar för att yngre barnen får uppleva lek och allsidighet i sin idrottsutövning. Idrotten ett familjeprojekt Karin Redelius menar att barnens idrottande har blivit som ett helt familjeprojekt och det kan bli ett problem. För barnen vet till slut inte om han eller hon håller på för att det är roligt eller för att mamma och pappa har så skoj vid sidan av plan. Och att i det läget säga att man inte vill fortsatta träna kan bli svårt. Resultat viktiga Turgot Kankaja och Monika Sjöström-Miloseviz, som följer sina 10-åriga pojkars fotbollsmatch vid Knutby bollplan i Stockholm, tycker att leken visst får plats. Men medger samtidigt att resultat är viktiga.
Margita Boström, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".