Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FN tar över fredsuppdrag i Darfur

Publicerat onsdag 11 januari 2006 kl 22.00
Afrikanska Unionen har misslyckats med att stoppa vapenleveranser till rebellerna.

FN kan komma att ta över det fredsbevarande uppdraget i Darfur i västra Sudan. Det sedan Afrikanska Unionen misslyckats med att hindra att nya vapen levereras till rebellerna och att Sudans regeringsarmé rustar med nya trupper i Darfur.

Darfur håller på att permanentas som en krigszon i västra Sudan.

Den humanitära katastrofen är redan ett faktum, där flera hundratusen civila dödats och mer än två miljoner drivits på flykt in i interna flyktingläger sedan två år tillbaka. Ökensanden driver över deras kvarlämnade ruiner till hus och döljer blodet från alla dödade.

Strider trots vapenembargo
Striderna fortsätter mellan olika rebellgrupper som får fler och fler vapen insmugglade, trots alla vapenembargon.

Striden står mellan den beridna arabiska milisen Janjawid, som fortfarande beväpnas med vapen från Sudans regering, levererade av bland andra Ryssland och regeringens egna attackhelikoptrar, köpta för oljepengar från Kina.

Trots fredsavtal, trots FN-embargon, trots övervakning av en styrka på 7000 man från Afrikanska Unionen, AU, trots hot om sanktioner, så rustar båda sidor för ett fullskaligt krig.

Sudans regering transporterar trupper från södra Sudan, där ett fredsavtal nyligen avslutade ett 20 år långt inbördeskrig. Trupperna kan nu frigöras för konflikten i väster.

De forna rebellerna från södra Sudan tränar och beväpnar i sin tur sina rebellkollegor i Darfur och övergreppen; tortyr, mord och våldtäkter fortsätter att begås mot civila från båda sidor.

Säkerhetsrådet uppmanas till sanktioner
En FN-kommitté har rekommenderat FN:s säkerhetsråd att  göra allvar av sanktionshoten och har bifogat en rapport med en hemlig lista över personer som anses vara ansvariga för övergreppen; milisledare, rebelledare och höga militärer i Sudans armé.

USA föreslår att FN nu tar över uppdraget från AU: inte därför att de fredsbevarande trupperna från AU har misslyckats, utan för att de är maktlösa; utan mandat, utan utrustning, utan möjlighet att skydda flyktingar, hjälparbetare eller sig själva, från attacker från de stridande.

FN:s säkerhetsråd är lika lamslaget. Kina och Ryssland hindrar alla sanktioner och Qatar, som inte vill fördöma ett arabiskt broderland.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".