Kirk Kerkorian står fast vid sitt beslut

Han beskrivs som en excentrisk mångmiljardär, Kirk Kerkorian, mannen som är en av de största ägarna i biljätten General Motors. På bilmässan i Detroit på tisdagen sa hans rådgivare att Saab borde säljas för att försöka bromsa GM:s förluster.

Ja, nog hörs det och märks det när Kirk Kerkorian tycker till – mannen som ägt och sålt filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer, med det rytande lejonet som symbol, inte mindre än tre gånger.

I sommar fyller han 89 och beskrivs leva tillbakadraget i Beverly Hills i Kalifornien.

Han är en av USA:s rikaste. Miljarderna har han bland annat tjänat som kasino-ägare i Las Vegas och på spektakulära affärer i media och underhållning.

Försökte ta över Chrysler
På slutet av 90-talet försökte han ta över bil-koncernen Chrysler innan det köptes upp av tyska Daimler Benz, men Kerkorian tjänade några miljarder dollar på det försöket.

I höstas ökade han sitt ägande i GM till nästan 10 procent och blev via sitt bolag Tracinda, som är döpt efter hans döttrar Tracy och Linda, den tredje störste ägaren i GM.

Men i december sålde han några miljoner aktier av skatteskäl och med förlust. GM:s aktie föll med över 50 procent förra året och idag har Kirk Kerkorian kvar knappt 8 procent i GM.

Rådgivare uttalar sig
Och nu har alltså Jerome York, en av hans rådgivare, sagt sitt på bilmässan i Detroit att det är dags för GM att gå in i ett krismedvetande, att hålla sig till kärn-verksamheten och bland annat göra sig av med Saab som han kallade ”en förlustaffär ”, att också sälja stads-jeepen Hummer och halvera utdelningen till aktieägarna och sänka lönerna hela vägen ner från styrelsen till verkstadsgolvet.

Vad säger då GM:s ledning?

GM är världens största biltillverkare, som gick med en förlust på nästan 4 miljarder dollar under de tre första kvartalen förra året.

Jo, finanschefen Fritz Henderson, hörde och sa att han håller med om mycket, men att det var för tidigt att diskutera vilka beslut GM planerar för.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".