Åklagare ändrar fokus i tunnelåtal

Det är viktigare att Banverket bötfälls för att stora mängder vatten läckt ut ur Hallandsåsen i samband med tunnelbygget än att de två pensionerade cheferna ställs till ansvar. Det menade åklagare när rättegången mot två före detta chefer och Banverket inleddes i Helsingborgs tingsrätt på onsdagen.

Åklagaren har valt att ändra fokus på grund av att de åtalade cheferna levt med brottsmisstankar i över åtta år.

– Jag tycker att det nu är läge att främst inrikta sig på företagsboten. Det individuella ansvaret tror jag kommer lite i bakgrunden. Men det är ändå viktigt att klargöra om de här personerna är ansvariga, säger överåklagare Nils Rekke.

En misstänkt har hunnit dö
Det var från början tre chefer på Banverket som misstänktes för brott mot vattenlagen, men rättsprocessen har varit så utdragen att en har hunnit dö. På onsdagen satt en svårt sjuk och en pensionerad chef i rättssalen och lyssnade på tolkningar av lagparagrafer och hur den vattendom som fanns för tunnelbygget skall tolkas.

Har tillståndet överskridits? Om detta råder delade meningar. Om det har överskridits, vem är då ansvarig? Och kan man bötfälla en statlig myndighet? Det är frågor som Helsingborgs tingsrätt nu måste reda ut.

Cheferna har friats tidigare i både tingsrätt och hovrätt men Högsta domstolen ansåg för snart ett år sedan att rättegången måste tas om från början eftersom vattenlagen gäller för tunnelbygget. I över åtta år har advokat Lars Wiklunds klient levt med brottsmisstankarna.

– Det är fullständigt orimligt. Det har gått åtta år och efter åtta år så börjar man om från början igen. Man kan tänka sig, i värsta fall, tre-fyra år till, säger han.

Kommer din klient klara av hela rättegången?

– Han kommer bara orka vara med idag.

Mänskliga rättigheter spelar in
Tillskillnad från de tidigare rättegångarna i tingsrätt och hovrätt då det handlade mycket om Banverkschefernas ansvar ligger nu tyngdpunkten på Banverket som myndighet och artikel 6 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Den säger att en brottsmisstänkt skall få sin sak prövad inom skälig tid. Den paragrafen kommer att spela roll om de två cheferna döms, tror överåklagare Nils Rekke.

– Jag tror att tiden kommer att spela in på påföljden när det gäller de enskilda personerna som är åtalade, säger överåklagare Nils Rekke.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".