Gränsövervakning i Kashmir kan ge fred

Det amerikanska försöket att avvärja ett krig mellan Indien och Pakistan fortsätter. Efter samtal med Pakistans president Pervez Musharraf besöker det amerikanska sändebudet Richard Armitage idag Indien. Samtidigt bekräftar Storbritannien att det finns planer på en internationell övervakning av gränsen mellan Indien och Pakistan.
Enligt Storbritanniens försvarsminister Geoff Hoon diskuteras en amerikansk-brittisk militär styrka som skulle övervaka gränsen i Kashmir mellan Indien och Pakistan. Tanken skulle vara att undanröja indiska farhågor om att militanta grupper från Pakistan tar sig in i Indien. Övervakningsstyrka diskuteras Den brittiske försvarsministern bekräftade att en sådan övervakningsstyrka, utrustad med helikoptrar och bestående av flera hundra man, diskuteras med både Indien och Pakistan. Indien har hittills avvisat tanken på utomstående övervakning av gränsen i Kashmir. I stället föreslår Indien nu att indiska och pakistanska soldater tillsammans ska verfiera att inga militanta grupper operarar längs gränsen. Olika alternativ Det amerikanska sändebudet Richard Armitage, som idag anländer till New Delhi, sa att en rad olika alternativ för övervakning av gränsen diskuterats med Pakistans ledare Pervez Musharraf, och att han skulle ha liknande diskussioner med indiska ledare. Övervakning av gränsen i Kashmir har blivit en central fråga, sedan president Mushrarraf lovat stoppa infiltrationen av islamiska extremister in i Indien. Indien kräver en klar verifiering av att stoppet verkligen genomförs, innan New Delhi är redo att börja dra tilllbaka sina trupper från den spända gränsen.
Nils Horner, Lahore
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".