Erling Wälivaara.

Kd-riksdagsman fördömer homosexuella företeelser

Uttalanden från den kristdemokratiska riksdagsledamoten Erling Wälivaara har väckt stor uppmärksamhet i Norrbotten. Enligt bibeln är homosexuella handlingar lika fel som att kleptomaner stjäl och pyromaner bränner ner hus. Det sa han i Nordnytt i SVT på tisdagskvällen.

– Den homosexuelle, du och jag är exakt lika mycket värda enligt bibelns syn, men det är företeelserna, till exempel att pyromaner älskar att se eld och kleptomaner som säger att de inte kan låta bli att stjäla, men lika fullt säger bibeln att det är fel att stjäla, det är fel att tända på andras egendom. Vi måste våga säga i det här sammanhanget att Gud älskar den homosexuelle, men företeelsen älskar han inte. Han anser inte att det är rätt, säger Erling Wälivaara.

Erling Wälivaara är riksdagsledamot för kristdemokraterna. Han är också kyrklig ledare för lestadianerna i Norrbotten, som kan komma att lämna Svenska kyrkan sedan kyrkomötet välsignat homosexuellas partnerskap.

Skarp folkpartikritik
Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Anna Grönlund Krantz, anser att det kan bli problem att samarbeta med kristdemokraterna om partiledningen delar Wälivaaras åsikter.

– Jag blev väldigt upprörd när en erfaren riksdagsman som Erling Wälivaara jämför olaglig verksamhet som att bränna ner hus och att stjäla saker med att två människor av samma kön älskar varandra. Det är absolut inte jämförbart, säger Anna Grönlund Krantz.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund vill inte kommentera frågan i Ekot. Biträdande partisekreterare Göran Holmström får istället svara för partiet.

Talat som privatperson
Han försäkrar att kristdemokraterna respekterar de homosexuellas rättigheter och han framhåller att Erling Wälivaaras uttalanden gjordes som privatperson.

– Det var en väldigt olycklig liknelse. Kristdemokraterna som parti har absolut inte den ståndpunkten, säger Göran Holmström.

Föranleder det någon åtgärd från partiet?

– Nej, inte som jag ser det i dagsläget, säger kristdemokraternas biträdande partisekreterare Göran Holmström.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

SVT:s Nordnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista