Bush: Nytt departement ska hejda terrorismen

USAs president George Bush vill inrätta ett nytt säkerhetsdepartement för att bekämpa terrorismen.Samtidigt som kongressen förhörde den federala polisen, FBI, om misstag och försummelser före den 11 september, höll president Bush ett direktsänt TV-tal i natt där han förklarade att det var nödvändigt att omorganisera hela statsapparaten.
Efter veckor av svidande kritik mot underrättelsefiaskot före 11 september, trädde president Bush i natt fram med sin lösning: en omfattande ommöblering i statsapparaten för att vända den byråkratiska skutan. Nytt departement inrättas Ett nytt säkerhetsdepartement inrättas för att centralisera och effektivisera terrorberedskap och underrättelsearbetet. Under sig får departementet redan existerande myndigheter som kustbevakningen, tullen, invandrarverket - för att tvinga dem att samarbeta med varandra och koncentrera sig på det viktigaste, nu när USA leder den civiliserade världen i en titanisk kamp mot terrorismen. Hotbilden kvarstår Källor i Vita Huset förnekade att presidentens utspel skulle vara ett sätt att avleda uppmärksamheten från de besvärande kongressförhör som pågår. Däremot, säger de, måste det amerikanska folket påminnas om att kriget inte är över, hotbilden kvarstår och terrorvarningarna ökar. Håll era ögon och öron öppna, uppmande President Bush det amerikanska folket.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".