Ericssons nyemission får kritik i USA

Ericssonaktien fortsatte sitt fall i USA på torsdagskvällen, och handlades vid stängningen för drygt 19 kronor och 50 öre. Samtidigt kritiseras den nyemission som Ericssons aktieägare beslutade om på torsdagens extra bolagsstämma.
Det har varit stort intresse i USA för Ericssons nyemission, men också stora frågetecken kring varför den genomförs - redan när beskedet kom tidigare i år att företaget ville dra in mer pengar genom en emission, så var dom skeptiska kommentaterna här många - och fortfarande kritiseras bristen på information. Bo Edvardsson, telekomanalytiker på Fischer Partners i USA, säger till Ekot att han under gårdagen fick många nyfikna frågor om förändringar men också höra hård kritik mot att det saknades viktiga svar i det som Ericssonledningen presenterade - framför allt vagheten i tidsplanen och vad företaget egentligen ska använda dom 30 miljarderna till, som man räknar med att dra in. Det här skapar osäkerhet och diverse rykten, vilket är precis vad ett börsbolag inte behöver inför en så stor emission, säger Bo Edvardsson. Han tror att amerikanska investerare dom närmaste månaderna kommer sälja av aktier i Ericsson till svenska investerare - och Edvardsson räknar med ett fortsatt kursfall för Ericsson-aktien tills emissionen är genomförd - och spekulerar till och med i att det kommer att gå att köpa aktier för runt 15 kronor i sommar. Andra telekombedömare tror också på fortsatt kursfall för Ericsson, som igår föll med nästan 10 procent i börshandeln här till 2 dollar och två cent - alltså drygt 19 kronor och 50 öre. Samtidigt är det ingen som riktigt vill döma ut nyemissionen helt - de vill veta mer först. En sak är i varje fall säker att synen på telekomindustrin är fortsatt dyster här i USA, och inget av det som Ericssonledningen meddelade igår gjorde att pessimismen minskade. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".