Ökat utländskt ägande i Skandia

De svenska bankerna har varit aktiva ägare av Skandiaaktier under de senaste månaderna. De har både köpt och sålt stora aktieposter, det visar färska ägarsiffror från den sista december.

Föreningssparbanken via Robur och Handelsbanken/SPP och Nordea och banken SEB har visat stor aktivitet under november och december och köpt och sålt stora aktieposter.

Föreningssparbanken som hade 8,8 miljoner aktier i början av november är inte med på listan längre över dom 20 största ägarna.

Robur köpte nästan 2 miljoner aktier under november månad och köpte nästan 25 000 igen i december.

Handelsbanken/SPP sålde drygt 3 miljoner aktier i november men köpte sedan tillbaka nästan 1 miljon i december. Handelsbankens olika fonder ökade innehavet i slutet av december till 32,5 miljoner aktier.

Nordea sålde drygt 2 miljoner aktier i november och sålde sedan ytterligare nästan 3,5 miljoner aktier i december.

Och även banken SEB har gjort stora omdisponeringar. 18 miljoner aktier blev drygt 31 miljoner i slutet av november via olika fonder, och i slutet av december återstår 5,5 miljoner aktier.

Credit Suisse stärker sin roll
Stora förändringar för bankerna alltså, medan AP-fonderna som stått för en solid nejlinje inte har förändrat sina innehav alls under november och december.

En nygammal ägare har flaggat upp med en rejäl förstärkning av ägandet, och det är Credit Suisse First Boston, som nu är största kända ägare i Skandia.

I slutet av november redovisade Credit Suisse ungefär 32 miljoner aktier, i början av december över 55 miljoner, och i slutet av december nästan 96 miljoner. Räknat i procent en ökning från 3,1 till 5,4 till 9,4 procent av rösterna i Skandia.

Ekonomiekot har talat med Credit Suisse på onsdagen, men där låter man bara hälsa att man överhuvudtaget inte vill kommentera sitt ägande i Skandia eller sin inställning till budet från Old Mutual.

Ökat utländskt ägande
Sammantaget betyder det att det utländska ägandet i Skandia har ökat till 72,1 procent den sista december, jämfört med 63,1 procent i slutet av november.

Som vanligt så är statistiken är inte fullständig, eftersom endast 60 procent av de totala aktierna i bolaget redovisas. Bland annat finns inte de aktier med som ägs via en utländsk depåbank.

Torsdag är sista dag för aktieägare att anmäla sitt intresse att sälja Skandiaaktier till Old Mutual. När anmälningstiden förlängdes i december öppnade Old Mutual för ännu en förlängning, en tredje i så fall, från i morgon.

Nygammal ägare
Ytterligare en nygammal ägare dyker nu upp officiellt i aktieboken, nämligen amerikanska Noonday, som är en av världens största kapitalförvaltare och som nu har 51,5 miljoner aktier eller 5 procent av rösterna. Räknat på kursen 45 kronor betyder det en investering på 2,3 miljarder kronor.

Med största sannolikhet betyder det här att stödet för Old Mutual har ökat, från den officiellt redovisade siffran 64 procent den 21 december.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".