Carin Jämtin och Peter Piot.

Sverige ny ordförande för FN:s aidsorgan

Sverige blir i år ny ordförande för FN:s organ för aidsfrågor, Unaids. Det svenska stödet till aidsbekämpning ökar med 50 miljoner kronor, framförallt till förebyggande åtgärder.

Chefen för Unaids Peter Piot som besökte Stockholm på onsdagen är oroad för framtiden. Det som oroar honom mest är att aidsepidemin har blivit global. Spridningen i Östeuropa och Asien är omfattande och även i vissa västländer ökar antalet smittade.

Men epidemin har utvecklats också på annat sätt. Från att ha varit den vite homosexuelle medelklassmannens sjukdom har aids nu fått den unga afrikanska kvinnans ansikte. Idag lever lika många kvinnor som män med smittan.

När Sverige nu tar över ordförandeskapet i Unaids kommer tyngdpunkten att ligga på förebyggande och effektiva insatser sa biståndsminister Carin Jämtin vid onsdagens presskonferens.

– Det lär behövas, för många länder erkänner inte smittan, och det bidrar till att förvärra situationen, säger Peter Piot.

Fem miljoner människor smittades förra året av Hiv och tre miljoner dog i aids. Trots dessa enorma siffror är världens blickar riktade mot en helt annan infektionssjukdom - fågelinfluensan som hittills inte krävt mer än ett sjuttiotal människoliv under flera år.

Peter Piot vill inte förringa en fågelinfluensaepidemis betydelse, om den någon gång kommer, men han påpekar milt att det finns skillnader mellan ett utbrott som varar några månader och en epidemi som vi lever med i decennium efter decennium.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".