En vild jakt på smittade fåglar pågår i stora delar av Turkiet.

Svår kamp mot fågelinfluensan i Turkiet

Turkiet säger sig nu anstränga sig än mer i kampen mot den dödliga fågelinfluensan, sedan FN-organet FAO varnat att den kan ha etablerat sig permanent i Turkiet. Viruset har nu hittats i fåglar i 24 av landets 81 provinser. Men kampen mot smittan är långt ifrån enkel.

Om de inte visste det förr så vet de nu, denna turkiska insatsstyrka för utrotning av smittmisstänkta höns, hur svårt det kan vara att fånga en höna.

”Det är inte lätt”
Tre stora starka karlar i stövlar, overaller och ansiktsmasker tumlade om i snömodd och lersörja i denna turkiska bergsby i fåfäng jakt på en svart pilsnabb liten höna.

– Nej, det är inte lätt, ens för tre karlar mot en höna, sade veterinären Alichan Binitje.

Hönan mötte slutligen sitt öde i form av en av byns ännu snabbare småpojkar, självklart helt utan skyddsutrustning.

Den som säger att Turkiets fågelsmittproblem är under kontroll skulle ha varit med här så hade nog verklighetsuppfattningen modifierats. Det finns höns och andra fjäderfän precis överallt, bland avskräde och bråte, i gamla möbler och bilvrak på bakgårdarna – och inne hos folk, till och med i byrålådor.

– Det är bedrövligt, de har varit vår glädje, de har varit som familjemedlemmar, sade gamla Sultan Arbitchai, som fick se tio gäss och åtta höns brutalt nedstoppade i säckar av japanpress, för senare ihjälgasning.

– Det är okej, sade andra, som Motsei Shair, staten skyddar oss. Men vi ska ha kompensation, minst en 50-lapp per höna.

En svår kamp
En annan sa att de hellre kunde ha fått tagit en av fruarna än hönsen, och en tredje pekade mot skyn och sade att ”här är fullt med fiskmåsar, försök ta dem istället”.

Med vindens hastighet har smittan spritts från långt bort i öster 160 mil till hit i väster, från Svartahavskusten i norr till sydkustens semesterparadis. Kampen mot den, som det ser ut här ute i byarnas verklighet är och blir vad som helst, men inte lätt.

Bengt Therner, Istanbul
bengt.therner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".