En allt vanligare syn i Kina.

Missnöje ger fler demonstrationer i Kina

I Kina ökar dramatiskt det årliga antalet protester och demonstrationer. Myndigheterna har vid flera tillfällen under senare tid vidtagit hårda åtgärder i försök att stävja dem, bland annat genom att utdöma stränga straff.

Enligt regeringens egna siffror hölls 74 000 demonstrationer och protester i Kina under 2005. Det kan jämföras med 10 000 under 1994.

En ökad medvetenhet om var och ens rättigheter, parad med ett missnöje över korruption, miljöförstörelse och växande klyftor mellan rika och fattiga, har lett till allvarliga konfrontationer mellan demonstranter och myndigheterna.

Flera sköts ihjäl vid protestaktion
Tidigare i vintras sköts flera människor ihjäl av polis i provinsen Guangdong efter protester mot ett planerat kraftverksbygge. Och nyligen avslöjade en kommuntjänsteman att bland tusentals demonstranter i Shaanxi har flera dömts till ett års straffarbete, bland dem en 81-årig man.

Demonstranterna protesterade den gången mot korruption som gjorde att utlovade skadestånd försvann, pengar byborna blivit lovade efter att deras hus förstördes av vattenmassor då myndigheterna öppnade en damm för att rädda en stad högre upp från översvämning.

Utvecklingen mot alltfler uttryck för folkets missnöje på olika områden i det snabbt föränderliga Kina har alltså gått fort.

”Otänkbart för tio år sedan”
Zhao Yang driver kampanjer inom miljöorganisationen Greenpeace i landet. Protestaktioner vi gör idag vore otänkbara för bara tio år sedan, säger han.

Och skälet till att alltfler protesterar inom exempelvis miljörörelsen är naturligtvis också att problemen blir allt tydligare.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".