Goda tider för svenska rederier

De svenska rederierna går bättre än på länge. Efterfrågan på framför allt tankfartyg är stor och flera rederier beställer nu nya fartyg för miljardbelopp.

Håkan Friberg som är vd för Sveriges Redareförening kunde presentera goda framtidsprognoser när han talade på en transportkonferens i Linköping på torsdagen.

– I stort sett ser det bra ut för svenska rederier. Vi har en bra orderstock från svenska rederier som bygger båtar och satsar för framtiden. Det är en intressant och positiv utveckling just nu.

Det har tidigare talats om att det här är en krisbransch. Det stämmer alltså inte längre?

– Nej, vi ser att handeln växer ute i världen. Transportbehovet kommer att växa, både när det gäller tanksjöfart och torrlastsjöfart, säger Håkan Friberg.

Beställningar på 60 fartyg
Just nu har svenska rederier lagt ut beställningar på 60 nya fartyg värda 17 miljarder som ska levereras de kommande två – tre åren. Borta är alltså den gamla krisstämpeln och det är framför allt de nya marknaderna i Asien som är orsaken, enligt Håkan Friberg.

– Kina är det stora loket som drar utvecklingen idag, men den infrastrukturutbyggnad och industriutveckling som sker där. Det har påverkat sjötransporter över hela världen, även när det gäller olja och oljeprodukter, säger han.

Men också regelverken har förändrats till svenska rederiers fördel, exempelvis kraven på dubbelskrov för att få köra i europeiska vatten där svenska företag varit tidigt ute och fått en konkurrensfördel.

”Kompetensfrågorna är viktigast”
Men samtidigt gäller det nu för branschen att hänga med i kompetensutvecklingen och redareföreningen går nu in i ett mångmiljonprojekt tillsammans med Handelshögskolan och Chalmers i Göteborg för att förbättra utbildning och kunskaper. Det är en överlevnadsfråga menar Håkan Friberg.

– Kompetensfrågorna är de viktigaste för framtiden. Ska vi fortsätta att ha denna positiva utveckling så måste vi vara med och satsa på de områdena, säger Håkan Friberg, vd för Sveriges Redareförening.

Daniel Rundqvist, Linköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".