Den europeiska styrräntan kan höjas

Under torsdagen lämnar den Europeiska centralbanken i Frankfurt sitt besked om styrräntan. Förra månaden höjde banken med 25 punkter till 2,25 procent och frågan är nu om banken med en allt starkare ekonomi i Europa, höjer ytterligare för att hålla nere inflationen.

I Tyskland är förtroendet för ekonomin på stark uppgång, det visar flera undersökningar. Förutom exportindustrin, som fortsätter starkt, tycks det nu finnas en ljusning på hemmamarknaden. Och när det rör på sig i Europas största ekonomi, får det återverkningar inom hela eurozonen där ekonomin också fortsätter uppåt.

Tillväxten 2006 kan bli högre än fjolårets. Därför tror de flesta ekonomer att ECB under våren kommer att höja räntan, frågan är sedan om det blir med 25 eller 50 punkter.

Men höjningen lär ske först i februari eller i mars. Räntebeskedet i dag kommer därför att finläsas och tolkas i jakt på signaler om den förväntade och förestående höjningen.

Det är tydligt att det inom bankens styrande råd finns en grupp som vill gå hårdare fram, än vad som hittills skett. I december höjde centralbanken styrräntan med 25 punkter och det var första gången på över två och ett halvt år som man rörde räntan.

Tysklands och Hollands centralbankschefer anser nu att styrräntan ändå ligger på en för låg nivå sett långsiktigt, medan den europeiske centralbankschefen Jean-Claude Trichet har varit mer avvaktande.

Inflationen är lägre än vad banken förväntade sig för en månad sedan och nyligen på besök i Schweiz betonade han att förra månadens 25 punkter inte är början på en serie av höjningar.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".