Bloggkrönikan 14 januari 2006

Hemlösa är temat för Bloggkrönikan. Stockholm har lika många hemlösa som amerikanska storstäder men är hemlöshet en självvald livsstil?

”Jul och nyår har precis passerat. Något som brukar uppmärksammas vid den tiden på året är hemlösa och deras situation i vardagen. Vi ska ägna dem en tanke, brukar det heta. Jag instämmer helt”, skriver Karl-Johan Karlsson med bloggen Högkvarteret.
Han fortsätter:

”Men i vänsterkretsar brukar ofta USA nämnas som ett avskräckande exempel i den här frågan. Där finns inget socialt skyddsnät, blir man av med jobbet så hamnar man lätt på gatan. Detta leder till att storstäderna myllrar av stackars människor som tvingas ägna dagarna åt att finna tak över huvudet… Och när tidningar och tv-kanaler ska beskriva USA som nation, då är bilder på uteliggare inte sällan med på ett hörn.”

Karlsson jämför sedan statistik över hemlösa i de tio största städerna i USA med Stockholm. Och så kommer huvudpoängen i artikeln:

”Resultatet visar att vänstervridna kritiker av hemlöshet i USA kanske ska sopa rent framför egen dörr först”.

Det visar sig nämligen att Stockholm när det gäller antalet hemlösa per 1 000 invånare hamnar på femte plats – efter Los Angeles och New York, i jämnhöjd med Philadelphia – men klart före storstäder som Houston, Dallas, Chicago, San Diego och Phoenix.

Karl-Johan Karlsson fortsätter:

”…faktum är att Stockholm har väldigt många hemlösa även internationellt sett och till och med hamnar på den övre delen vid en jämförelse med de största städerna i USA. Så det där snacket om att USA skulle vara ett avskräckande exempel, det stämmer inte. Tänk på det nästa gång du hör vänsterfolket beklaga sig över hur lätt människor hamnar på gatan i USA.”

Hur många hemlösa det egentligen finns och hur man ska tackla problemet är också ämnet för en debatt på Jonathan Wetterlinds blogg i Jönköping. Är det självförvållat att vara hemlös och hur mycket ska samhället hjälpa hemlösa?

”Ska skatter finansiera droger åt missbrukare? Ska skatter finansiera någons ovilja att följa de regler som samhället gemensamt satt upp?” frågar Jonathan Wetterlind, som bygger sina resonemang bland annat på utredningen Hemlösa i Sverige. 

”1999 hade Sverige 8 440 hemlösa. Hälften av de hemlösa lever på socialbidrag, en fjärdedel har pension eller sjukbidrag, tre procent har lön från förvärvsarbete (jobbar alltså!). Av dom hemlösa var närmare 700 härbärgesboende och 500 uteliggare.
 
Enligt utredningen är inte problemet att ge de hemlösa bostad utan att få dem att sköta dessa. 70 procent av dem har missbrukarproblem och en tredjedel någon psykisk sjukdom. Att uppträda hotfullt, förstöra lägenheten, vara högljudd är exempel på anledningar som fått dem vräkta och varför ska de inte bli det? Varför ska grannar behöva stå ut med det? Fastighetsägaren?

Om man använder sitt socialbidrag, som alla som följer de gemensamma spelreglerna har rätt till, till mat/hyra och sköter sitt boende och sitt liv har man inget problem. Väljer man att fortsätta sitt missbruk … och använder pengarna till droger och missköter sitt boende har man bränt sin chans enligt mig… Jag anser att antingen saknar uteliggarna förnuft (att använda de pengar de får till ”rätt” saker) eller så lever de efter en livsstil.

Med detta som grund anser jag att man ’väljer att vara hemlös’ och framför allt uteliggare.” 

Johan Wetterlind får på den egna bloggen flera mothugg framför allt vad gäller resonemanget om hemlösas valfrihet. Så här skriver Magnus Larsson:  

”Även om man medvetet (men oavsiktligt!) valt att hamna i ett missbruk är man många gånger för svag för att ta sig ur det… Jag tycker att ett välfärdssamhälle måste påtala tillräckligt mycket eget ansvar för medborgarna så att det ska gå att ramla ur systemet, och bli uteliggare. Man får inte hjälp om man beter sig för ’svinigt’ men när man ber om hjälp ska samhället kunna ta upp och återanpassa de medborgarna i den riktiga världen.”  

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se 

Citerade bloggar:
Karl-Johan Karlsson: http://hogkvarteret.blogspot.com/2006/01/vnstermyten-om-hemlsa.html
Johan Wetterlind: http://wetterlind.blogspot.com/2006/01/frivilligt-hemls.html

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".