Övervikt kan minska risk för självmord

Män som är överviktiga i övre tonåren löper mindre risk att begå självmord senare i livet. Det visar en undersökning av 1,3 miljoner svenska män som mönstrat för militärtjänst mellan 1968 och 1999.

Självmord har många orsaker, men att överviktiga löper mindre risk stöder hypotesen att det finns biologiska orsaker bakom, säger docent Finn Rasmussen vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Signalsubstanser
– Feta människor har en nedsatt förmåga att ta hand sitt blodsocker, den insulinresistensen är kopplad till att man har högre nivåer av dåligt kolesterol i blodet och det hänger i sin tur samman med olika signalsubstanser i hjärnan, säger Finn Rasmussen.

Även tidigare undersökningar har visat att låga halter av blodfetter ger en ökad risk att bli deprimerad och begå sjävmord. Men forskningen har gett olika resultat.

Den här undersökningen är mycket tillförlitilig, säger Finn Rasmussen eftersom det är en så omfattande studie av 1,3 miljoner unga män. Av dem begick drygt 3 000 självmord under uppföljningstiden.

Bäst undvika övervikt
Frågan är om resultatet kan leda till nya och effektivare läkemedel mot depressioner för att därmed minska självmorden.

– Det är en bra och viktig fråga, forskningen fortsätter, men jag tror inte att något kommer att hända väldigt snabbt.

Den här studien gäller alltså bara män. Tidigare studier har visat att för kvinnor kan övervikt tvärtom öka risken att begå självmord. Och man ska inte av den här studien dra slutsatsen att det är bra för den mentala hälsan att vara överviktig.

– Övervikt är farligt för hälsan på många andra sätt. Man dör ofta i hjärtinfarkt och får ofta typ2-diabetes så det finns många anledningar att försöka att inte bli överviktig och fet, säger docent Finn Rasmussen vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".