Färre ska dö på sjukhusen i Jönköping

I ett unikt projekt ska landstinget i Jönköpings län försöka minska antalet dödsfall på sjukhus med en fjärdedel. Med bättre kunskaper om till exempel infektioner går många dödsfall att undvika. Det borde vara det yttersta kvalitetsmåttet för hur vården fungerar, säger Urban Jürgensen, chefsläkare i Eksjö.

– Dödsfall kan vi aldrig undvika, för det finns människor som är så sjuka att det inte går att hindra, men hos en procentdel, som vi tror ligger på 25 procent av de dödsfall vi har tror vi att vi med ändrade rutiner och bättre övervakning kan minska risken att dö, säger Urban Jürgensen, chefsläkare på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Många kan få hjälp
Varje månad dör omkring 100 patienter på de tre sjukhusen i Jönköpings län. Många fall är oundvikliga, men inte sällan skulle det gå att ge patienten ytterligare några år med rätt behandling i tid. Det kan gälla infektioner eller vården vid hjärtinfarkter, till exempel.

Mot bakgrund av det ska landstinget i Jönköping under ett och ett halvt år metodiskt försöka få ner dödstalen till maximalt 75 stycken i månaden.

Gamla journaler gås nu igenom för att hitta brister i vården, samtidigt som personalen ska bli bättre på att upptäcka varningstecken i tid och sätta in åtgärder efter checklistor.

– Rent praktiskt blir det viktigaste nog en utbildning av i stort sett all personal, från primärvården via ambulansen, akutmottagningen och avdelningarna i att känna igen tecknen på att patienten håller på att bli allvarligt sjuk, så att behandling kan sättas igång i god tid, säger Urban Jürgensen.

Fler är intresserade
Idéerna är hämtade från USA och England där ett målmedvetet arbete på olika sjukhus fått ner dödstalen.

Istället för att dö på sjukhuset i lunginflammation kanske den gamle kan få leva några år till för att sedan dö hemma.

Redan är fler landsting intresserade och exempelvis Södersjukhuset i Stockholm ligger i startgroparna för ett liknande projekt.

Frågan är om folk dött i onödan tidigare?

– Nej, vi kan väl inte säga att man dör i onödan, inte mer än när man dog i tuberkulos på 30-talet, när man inte hade kunskapen om hur man kunde hindra tuberkulos och hur man kunde bota det. Vi har fått ny kunskap via det kvalitetsarbete vi har gjort de senare åren, och den kunskapen måste vi anpassa till verkligheten.

– Det är nya kunskaper som måste föras ut i vården i praktiken. Man kan nog inte kalla det onödiga nu, utan i framtiden undvikbara.

Men ska man då undvika döden till varje pris hos patienterna?

– Nej. Det finns människor som kommer till sjukhus, till exempel patienter som har svåra cancersjukdomar som ibland hamnar på sjukhuset de sista dagarna av sitt liv för smärtlindring eller annat. Dem ska vi inte försöka hindra döden hos, det är människor som är förberedda på att dö och som det inte finns någon bot för längre.

– För mycket gamla människor med svåra medicinska sjukdomar får man också konstatera att här kan vi inte förlänga livet till något meningsfullt liv, och det är ju trots allt det viktigaste, livet ska vara meningsfullt, säger Urban Jürgensen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".