Ny myndighet granskar svenskt bistånd

Samtidigt som det svenska biståndet i år höjs med fyra miljarder kronor till 26 miljarder bildas en helt ny biståndsmyndighet, som ska försöka granska och utvärdera om biståndet är effektivt.

15 miljoner kronor, en generaldirektör, två sekreterare, två tjänstemän, som tidigare har arbetat på den statliga biståndsmyndigheten Sida, åtta forskare från universitetsvärlden, varav några på deltid och några hundra kvadratmeter yta i ett kontorskomplex i Karlstad.

Det är de viktigaste komponenterna i den nya lilla myndighet som nu byggs upp för att försöka få ett bättre grepp om hur effektivt det svenska biståndet är.

Myndigheten heter ”Institutet för utvärdering av internationellt utvecklingssamarbete”.

Vägledning för regeringen
Det är ett långt och omständligt namn på en myndighet och den kommer sannolikt att bli mer känd med hjälp av sin engelska förkortning, Sadev.

Den nya myndighetens utvärdering och granskning av biståndet ska främst vara en vägledning för regeringen och riksdagen, berättar generaldirektören Anders Danielson som har en bakgrund som forskare i biståndsfrågor vid universitetet i Lund.

- Våra målgrupper är förutom den svenska regeringen och riksdagen också regeringar i mottagarländer som naturligtvis har ett stort intresse av ett effektivt bistånd. Dessutom riktar vi oss till allmänheten som kan vara intresserad av hur skattepengar används.

Kommer de att kunna begripa era rapporter?

- Ja, det kommer de. Kanske inte rapporterna som sådana men vi kommer att producera material utifrån de stora, tjocka rapporterna som är skräddarsydda för olika målgrupper där det som vi uppfattar som intressant ska kunna framgå på ett begripligt sätt.

Granskar allt bistånd
Sadev ska kunna granska allt bistånd som på något sätt påverkar svensk biståndspolitik, alltså också de miljardbelopp i bistånd som Sverige betalar via Världsbanken, EU och FN:s olika biståndsorgan. Men FN:s hantering av pengarna kan vara svårt att komma in i också för Sadev. FN-systemet är slutet, långt ifrån den öppenhet som förekommer i Norden och några länder till.

- Den tradition med offentlighet som vi har i Sverige är begränsad till ett litet antal länder och ett litet antal organisationer. Jag tror att det är en organisationskulturfråga, säger Anders Danielson, generaldirektör på Sadev.

Det är tänkt att den nya biståndsmyndigheten ska kunna leverera sin första utvärdering före sommaren.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".