Polisen utreder långsam sökinsats

Polisen i Västra Götaland utreder varför det tog så lång tid att hitta en 71-årig dement kvinna som försvann från ett äldreboende i Lerum i tisdags.

Kvinnan hittades först efter tolv timmar, trots att hon bar en nödsändare och att över 80 personer deltog i sökandet. Hon avled senare.

– Det är naturligtvis viktigt att vi snabbt kan hitta personer som har de här larmen sig. Det ligger i sakens natur. Det ska inte behöva ta så lång tid som det gjorde, säger Mats Glansberg är polisens informationschef.

Bar nödsändare
Den 71-åriga kvinnan bodde på ett äldreboende i Lerum och som en extra säkerhet, eftersom hon var dement, bar hon också en nödsändare som kan aktiveras av polisen om hon skulle försvinna.

Det finns 300 sådana här nödsändare över hela landet som framför allt bärs av dementa personer. Sökandet i tisdags pågick ändå i tolv timmar innan kvinnan kunde hittas, efteråt avled hon på sjukhus.

Utreder händelsen
Länspolismästaren i Västra Götaland beslutade på torsdagen att händelsen ska utredas. Det gäller två saker: Varför det dröjde tre timmar innan nödsändaren aktiverades, trots att detta begärts av polisbefälet som ledde sökandet och hur det kunde dröja ytterligare åtta timmar med en aktiverad nödsändare, som går via personsökarnätet Minicall, innan kvinnan hittades svårt nedkyld under en altan.

– Vi har använt det här larmet många gånger och snabbt hittat personer. Det är därför vi är så angelägna om att ta reda på varför det inte fungerade på det sättet den här gången, säger Mats Glansberg, informationschef vid polisen i Västra Götaland.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".