SCB: Fortsatt låg inflation

Den svenska inflationen är fortfarande mycket låg, trots att det har börjat ljusna på arbetsmarknaden och att det är bra fart på den ekonomiska tillväxten.

De senaste siffrorna från statistiska centralbyrån, SCB, visar att inflationstakten i december var 0,9 procent jämfört med december året innan.  

Med de nya siffrorna från kan det bli lite svårare för riksbanken att argumentera för en snabb räntehöjning. Förväntningarna är ju att det ska bli en höjning redan nu i januari. Det som talar för en höjd ränta är att konjunkturen kommer att fortsätta uppåt och att inflationen om drygt ett år ska hamna på målet två procent. Då gäller det att bromsa ekonomin i tid för att den inte ska bli ännu högre.

Räntesvar om en vecka
Men även om inflationen är på väg uppåt så ser det ut gå långsamt och frågan är då hur bråttom det är för riksbanken att höja styrräntan. Svaret kan komma redan om vecka när den nye riksbankschefen Stefan Ingves samlar direktionen för ett beslut.

Det som kan tala emot en höjning är delvis de senaste siffrorna från SCB som också visar att konsumentpriserna inte förändrades mellan november och december. Månaden innan sjönk dom något. Även med riksbankens andra mått för underliggande inflation, som räknar bort räntekostnader och skatteeffekter, så ökar priserna än så länge långsamt.

Hyror och löner påverkar
Det kommer de kanske också göra under början av det här året - då bostadshyrorna eventuellt stiger mindre än väntat. Det ser än så länge inte heller ut att vara något större tryck när det gäller löneökningar, men här är osäkerheten rätt stor. Något som chefen för konjunkturinstitutet pekade på i går. Bättre tider på arbetsmarknaden med fler jobb och högre sysselsättning kan göra att lönerna blir en joker.

Återigen går det att spåra att Riksbanken och Konjukturinstitutet tolkar läget olika. Och Institutet tycker att en räntehöjning kan vänta till senare i vår.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".