Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fälld för fångövergrepp slipper straff

I Köpenhamns byrätt kom på torsdagen domen i målet mot underrättelseofficeren Annemette Hommel. Hon förklaras delvis skyldig till övergrepp vid fångförhör vid den danska bataljonen i Irak. Hon slipper dock straff.

Det var vid tre tillfällen första halvåret 2004 som underrättelseofficeren Annemette Hommel ska ha använt allt för hårda metoder i det tält där hon, med bistånd av fyra militärpoliser, förhörda irakiska fångar.

Vägrades vatten
De vägrades vatten trots 50-gradig värme, de tilltalades hånfullt eller hotades, de hölls långa perioder i obekväma och omöjliga knäböjande ställningar. Hon ska också ha beordrat militärpoliserna att hålla dem i stressande ställningar utanför förhörstältet.

Det är på den senare punkten, då det gäller de stressande ställningarna, som Hommel och de fyra militärpoliserna fälls. De har grovt försummat sina förpliktelser då det gäller att iaktta bland annat Genèvekonventionens bestämmelser om att skydda krigsfångars väl och ve.

Slipper straff
På övriga punkter ser rätten som förmildrande omständig-heter bland annat det faktum att vissa omarbetningar av förordningar om förhörsmetoder i verkligt skarpa lägen aldrig kommit till de åtalades kännedom.

Detta leder, menar rätten, till att Annemette Hommel och de medåtalade militärpoliserna slipper straff.

Bengt Lindroth, Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".