Vaccinfabrik mot fågelinfluensa byggs

Luftfartverkets generaldirektör Lars Rekke utsågs på torsdagen till regeringens förhandlare med uppgift att säkra produktionen av influensavaccin i Sverige. Tanken är att en vaccinfabrik ska byggas i samarbete mellan svenska staten och ett läkemedelsföretag.

– Det måste bli någon form av statligt åtagande med någon form av statligt engagemang. Dessutom måste det svenska samhället ha insyn och kontroll av att de verkligen fyller de krav man har, säger Lars Rekke.

Folkhälsominister Morgan Johansson har flera gånger det senaste året talat om vikten av att Sverige på något sätt bygger upp en egen produktion av vaccin.

Bakgrunden är det möjliga hotet om en kommande världsomfattande influensaepidemi, pandemi, orsakat av fågelinfluensa.

Samarbeta med industrin
Regeringen vill att produktion av influensavaccin ska byggas upp i Sverige i samarbete med ett läkemedelsföretag.

Utredaren Lars Rekke ska redan i vår presentera ett underlag för ett avtal med läkemedelindustrin.

Morgan Johansson säger att fågelinfluensan fortfarande är ett avlägset hot, men att det är viktigt att säkra produktionen av vaccin i Sverige.

– Diskussionen finns hela tiden om vad som händer om viruset muterar. Vi har försökt skapa en stärkt beredskap och vaccinfabriken är en del av det, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

I drift 2010
Redan i vår ska utredaren Lars Rekke presentera ett underlag för ett avtal med läkemedelindustrin. Målet är att vaccinfabriken ska vara i drift år 2010.

Enligt folkhälsominister Morgan Johansson är en av fördelarna med att samarbeta med läkemedelsindustrin att Sverige kan få tillgång till vaccin redan innan fabriken är klar.

Samtidigt som den svenska regeringen arbetar för en svensk vaccinfabrik pågår ett liknande arbete i Danmark.

Det är fortfarande osäkert hur det kommer att bli eftersom det knappast behövs två fabriker för influensavaccin i Norden.

Morgan Johansson hoppas på en svensk fabrik.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".