Klicka för att se hur virus muterar.

Fågelinfluensan skapar panik i Turkiet

Mer pengar, snabbare provtagningar och mer av förebyggande insatser föreslogs på torsdagen då experter från hela världen diskuterade hur man ska få bukt med fågelinfluensan, som fortsätter att skörda människors liv. Oron över de nya offren är nu global och tar sig lokalt, som i Turkiet, alltmer panikartade uttryck.

Hemmafrun Yasar Bahceci säger att hon visst inte är rädd för fågelinfluensan, men ägg äter hon inte längre, och absolut inte kyckling.

Törs inte röra äggkopparna
Väninnan Asli Oska har gått ännu ett steg lägre, hon törs inte ens röra vare sig äggkopp eller kastrull där hon förr kokat ägg.

Alla tänkbara myndighetsinstanser i Turkiet manar till lugn och hälsoministern utrycker optimism om att fågelinfluensafaran snart ska vara över.

Allt detta har dock inte särskilt imponerat på en känslomässigt lättpåverkad befolkning, som på torsdagen fick se självaste expresidenten Demirel ge upp sitt dussinet älskade höns han hållit som sällskapsdjur.

”Folk har tappat besinningen”
Ute i en av Istanbuls utkanter satt på torsdagen äggrossisten Yener Dogan djupt bekymrad och betraktade sina 180 000 ägg som ingen längre vill ha.

– Folk har fullständigt tappat besinningen, sade Yener Dogan, inte ett ägg går att sälja.

Branschkollegan Burhanettin Uygun, som säljer ägg från dörr till dörr, hade standardförklaringen att det är regeringens fel.

– Regeringen har betett sig som om det var en atombomb som exploderat, sade han.

Han sade också att samma dag som den första fågelinfluensarapporten kom, så slog hans närmaste granne sönder alla 25 äggen han hade i kylskåpet.

En industri på väg mot avgrunden
Allra värst ute, ur detta avgränsade men inte obetydliga ekonomiska perspektiv, tycks de stora industriellt drivna äggproducerande hönserierna vara. De med hundratusentals värphöns vars ägg nu är meningslösa.

En industri med tiotusentals anställda i många led och miljarder i omsättning är blixtsnabbt på väg mot avgrunden.

Paniken, skrev en tidning på torsdagen, är på väg att bli farligare än influensan.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".