Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om ny skolform för gymnasium

Publicerat torsdag 12 januari 2006 kl 17.02

En statlig utredning föreslår på torsdagen en helt ny skolform för gymnasieskolor. Skolorna ska ägas av kommuner och företag gemensamt, och meningen är att kommunen och arbetslivet ska ha ett delat ansvar och inflytande över skolorna.

Motivet till den nya skolformen är att företag på flera håll kräver ett inflytande som ägare om de ska vara med och sponsra och samverka med gymnasieskolorna på orten. Skolföretagen ska tillämpa offentlighetsprincipen och stå under Skolverkets tillsyn.

Inget tillstånd ska krävas
Något tillstånd av Skolverket för att bilda ett skolföretag och bedriva utbildning, ska inte behövas enligt förslaget.

Utredningen föreslår också att en kommun ska kunna lägga ut all gymnasieutbildning på entreprenad till exempelvis ett företag. Idag får bara bland andra yrkestekniska ämnen läggas ut, enligt förslaget även till exempel språk och matematik.

”Elevernas rättssäkerhet riskeras”
Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn som varit med i utredningen är kritisk och menar att elevernas rättssäkerhet riskeras vid betygssättning, och att en entreprenad av en hel gymnasieskola inte bör vara möjlig.

Utredaren Fredrik Forssman säger att entreprenaderna gynnar elever som behöver stöd, bara behöriga lärare ska få sätta betyg. Tanken är inte att stora delar av en skola ska läggas ut, även om det kan hända.

– Teoretiskt sett skulle man naturligtvis kunna göra det. Men de undersökningar vi har gjort, och det synsätt vi anlagt på entreprenader, innebär att man använder sig av entreprenader som ett komplement för att höja kvalitén i den egna verksamheten, genom att skaffa sig kompetens som man inte själv förfogar över. Det finns inget lagtekniskt hinder för det i formell mening, säger Fredrik Forssman.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".