"De borgerliga skadar KU:s anseende"

I nästa vecka möts riksdagens konstitutionsutskott för att besluta om vilka socialdemokratiska ministrar som ska förhöras om regeringens hantering av tsunamikatastrofen. Konstitutionsutskottets ledande socialdemokrat, vänsterpartist och miljöpartist tycker att de borgerliga skadar KU:s anseende genom sitt samordnade agerande.

– Vi borde, allihop i KU, prata ihop oss om att granska regeringen på ett bra sätt, och få fram de uppgifter som medborgarna faktiskt vill att vi ska få fram. Jag tycker det är lite äckligt att man försöker politisera en fruktansvärd katastrof på det sätt som man gjort med tsunamin, säger miljöpartisten Gustav Fridolin.

Förstärker inför utfrågningen
De borgerliga tänker förstärka inför den viktiga utfrågningen om tsunamihanteringen, genom att sätta in advokaterna Peter Althin för kd och Allan Widman och Jan Ertsborn för folkpartiet. Så vitt KU:s kansli kan påminna sig har något liknande aldrig tidigare hänt.

Socialdemokraten Göran Magnusson, vice ordförande i KU, säger att det naturligtvis står de borgerliga fritt att välja vilka politiker de vill ska representera dem i KU, men tillägger att ”det spiller över på KU att de klart underkänner dem de redan har”.

”Granskningen ska inte vara partipolitisk”
Göran Magnusson säger också att KU:s granskning ska vara konstitutionell, inte partipolitisk, som han tycker sig se att de borgerliga vill göra den till.

Vänsterpartiets ledamot Mats Einarsson tycker det finns risk att KU:s anseende skadas.

– Faran är ju att man på något sätt bekräftar en i grunden felaktig bild av KU som uppdelat efter partipolitiska linjer snarare än en institution som har till uppgift att skydda de konstitutionella aspekterna av politiken, säger Mats Einarsson.

I nästa vecka möts hela KU för att bestämma hur utfrågningarna ska gå till och vilka statsråd som ska ställas till svars.

Konstitutionsutskottet har ju till uppgift att pröva om ministrarna i regeringen begått misstag. Katastrofkommissionen däremot granskade helheten och kom med skarp kritik. Detta arbete ligger till grund för KU:s granskning.

”Så har varit traditionen”
Göran Lennmarker, moderat och ordförande i konstitutionsutskottet, anser inte att de borgerliga partierna överdrivet politiserar frågan genom att de förbereder sig inför KU:s utfrågningar.

– När det gäller utfrågningarna har vi nog en tradition av att vi brukar vara hyfsat överens om detta, och vi har också traditionen att vara generösa mot de som vill göra en utfrågning. Det kan ju vara ett parti som vill belysa en viss fråga.

– Så det har varit traditionen i detta. Sedan ska utfrågningarna ske, och sedan ska vi dra slutsatsen. Så låt oss vänta tills vi haft utfrågningarna, säger konstitutionsutskottets ordförande, moderaten Göran Lennmarker.  

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".