Brist på byggnadsarbetare i Baltikum

I Baltikum är nu bristen på byggarbetare stor. Samtidigt som länderna upplever en byggboom, försvinner många av deras byggarbetare till jobb utomlands. Estland behöver flera tusen byggarbetare för att klara situationen.

– Vi skulle bli väldigt glada om vi fick 5 000 kvalificerade byggarbetare hit, säger Tarmo Lige, chef för byggindustrins branschorganisation i landet..

Hjulen snurrar fort i de baltiska länderna med en stark tillväxt. Bristen på arbetskraft är ett av de största problemen för byggindustrin, enligt branschen.

Många byggarbetare försvinner utomlands där lönerna är bättre. Det har blivit lättare efter EU-inträdet.

– Många har rest till länder som Sverige, Finland, Irland och England, säger Tarmo Lige.

Höjda inkomster och låga räntor
Att byggmarknaden är het i Estland nu beror på att bostädernas kvalitet behöver förbättras efter Sovjetunionens kollaps. Dessutom har estländarnas inkomster stigit och lånen är fördelaktiga nu med en låg ränta, berättar Tarmo Lige.

Estländska byggföretag måste nu importera arbetskraft från Polen, Vitryssland och Ukraina. I vissa fall tas också byggarbetare in från Finland, men det är svårt att konkurrera med lönerna som är lägre och arbetsvillkoren som är sämre.

Också Lettland och Litauen upplever en byggboom och bristen på byggarbetare stor. Det beskriver branschorganisationer och byggföretag där som Ekot talat med.

”Problemet är akut”
Den lettiska byggindustrins branschorganisation säger att problemet är akut. I första hand försöker man lösa det genom att utbilda arbetslösa letter på landsbygden.

Flera i branschen hoppas dock att problemet ska lösa sig på sikt, och tror liksom Tarmo Lige i Estland att byggarbetarna som jobbar utomlands förr eller senare ska komma tillbaka.

– De kommer nog att återvända för att bo här och leva med sina familjer, säger han.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".