Låg moms kan prövas i EG-domstolen

Åtta medlemsländer i EU bryter mot unionens momsregler. Länderna har för låg moms på det som kallas för arbetsintensiva tjänster. Frågan måste lösas inom kort om inte den låga momsen ska bli ett fall för EG-domstolen.

Det handlar om det som brukar kallas för arbetsintensiva tjänster, till exempel sådant som görs av cykelreparatörer, skomakare, skräddare och frisörer. Fönsterputsning, städning och byggnadsarbeten är andra exempel på det som finns på EU:s lista.

Sedan fem år tillbaka har åtta EU-länder tillstånd att ha lägre moms på den här typen av tjänster. Vid årsskiftet gick tillståndet ut, men de åtta länderna fortsätter med den låga momsen.

Därför kan EU-kommissionen begära att EG-domstolen tar upp frågan, eftersom lågmomsländerna bryter mot unionens fördrag.

Avvaktar lösning
Kommissionen har inte gått till domstol än utan väntar på att EU:s nuvarande ordförandeland Österrike ska komma med ett förslag till lösning på det finansministermöte, som hålls i Bryssel om knappt två veckor.

När frågan diskuterades av EU-ambassadörerna i Bryssel på onsdagen hade Österrike inget förslag till lösning.

De åtta länder som just nu kan utnyttja den låga momsen är Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Holland, Portugal och Storbritannien.

Fler vill följa efter
Om de åtta får fortsätta med den låga momsen finns det fler som väntar på att få göra samma sak.

Polen och Tjeckien vill införa samma system. Frankrike har dessutom sedan länge begärt att få sänka sin restaurangmoms till 5,5 procent.

Den svenska regeringen har hittills sagt blankt nej till allt vad låg moms heter. Den åsikten delar Sverige delar med Tyskland.

För Tyskland är frågan extra känslig eftersom den tyska regeringen för att få ordning på landets ekonomi tänker höja momsen.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".